Οι Έλληνες ήταν οι πρώτοι που καλλιέργησαν το δένδρο της ελιάς για τα πολύτιμα προϊόντα του,την ελιά και το ελαιόλαδο.Το δένδρο της ελιάς δένει αρμονικά με το ελληνικό τοπίο και την ιδιοσυγκρασία των κατοίκων του.

Σμιλεμένο από τον μεσογειακό ήλιο και τους αιγαιοπελαγίτικους ανέμους υπήρξε πάντοτε μια ατέλειωτη πηγή έμπνευσης για το ελληνικό πνεύμα και ψυχή.Ένα σύμβολο κοινωνών και θρησκευτικών αξιών, προόδου, ειρήνης, ευημερίας, φρόνης και φήμης.Ένα κλαδί ελιάς σε μορφή στεφανιού ήταν το χρυσό μετάλλιο που απένειμαν στους νικητές των αρχαίων Oλυμπιακών Aγώνων.

Σύμφωνα με το μύθο τα στεφάνια αυτά προέρχονταν από μια ελιά που είχε φυτέψει ο ίδιος ο Ηρακλής.Ο Όμηρος αποκαλούσε το ελαιόλαδο “χρυσό υγρό” και ο Ιπποκράτης “μεγάλο θεραπευτή”.Το ελαιόλαδο,προϊόν απολύτως φυσικό,θεωρείται ο ακρογωνιαίος λίθος και το πιο μεγάλο μυστικό της Μεσογειακής διατροφής,η οποία διεθνώς αποτελεί το πιο υγιεινό διατροφικό πρότυπο… 

Το ελαιόλαδο έχει αντιοξειδωτικές ιδιότητες, με αποτέλεσμα η παρατεταμένη χρήση του να ενισχύει την καλή λειτουργία του οργανισμού προάγοντας τη μακροζωία.

Είναι ο ανεκτίμητος θησαυρός της Ελληνικής φύσης, που δεν πρέπει να λείπει από το καθημερινό τραπέζι.

Στην αρχαία Ελλάδα, όταν ήκμαζαν, η φιλοσοφία, τα μαθηματικά, η γεωμετρία, και γεννιόταν η ιατρική επιστήμη, οι άνθρωποι είχαν εντοπίσει, εκτός των άλλων, και τις φαρμακευτικές δράσεις του ελαιόλαδου. Το λάδι κατείχε ξεχωριστή θέση στη διατροφή, αλλά και θεωρούνταν και φάρμακο από τους αρχαίους Έλληνες. Και όχι μόνο αυτό, είχαν εμβαθύνει τόσο πολύ, που γνώριζαν, ποιος τύπος λαδιού, έχει περισσότερες δραστικές φαρμακευτικές ιδιότητες στην προστασία της υγείας, και ποιος όχι. Σήμερα 2.500 χρόνια μετά, ο κόσμος ανακαλύπτει πάλι αυτές τις ιδιότητες…

Ελαιόλαδο & Υγεία

 

 Η θρεπτική και  διατροφική αξία του ελαιόλαδου για τον ανθρώπινο  οργανισμό είναι εξαιρετικά σημαντική και γι αυτόν ακριβώς τον λόγο,   συγκαταλέγεται στη λίστα των 10 ωφελιμότερων ειδών διατροφής.

. Πρόσφατες επιστημονικές έρευνες έχουν αποδείξει ότι η Μεσογειακή διατροφή, η οποία περιλαμβάνει κυρίως την κατανάλωση του ελαιόλαδο, είναι η πιο υγιεινή, υπεύθυνη για την μακροβιότητα και την πρόληψη πολλών νοσημάτων.
Το βασικότερο συστατικό του ελαιόλαδου είναι το ελαϊκό οξύ το οποίο συγκαταλέγεται στα μονοακόρεστα λιπαρά οξέα.
Εκτός όμως των λιπαρών ουσιών, το λάδι ελιάς περιέχει βιταμίνες και προβιταμίνες Α και Ε, μέταλλα, σελήνιο, καθώς και πλούσιες αντιοξειδωτικές ουσίες, οι οποίες προστατεύουν τα κύτταρα από το οξειδωτικό στρες και τις ελεύθερες ρίζες.
Το λάδι ελιάς θεωρείται ένας από τους σημαντικότερους συμμάχους για την υγεία μας με πολλά οφέλη.

Η κατανάλωση του ελαιόλαδου έχει αποδειχτεί ότι :

– Ελαττώνει τη βλαβερή χοληστερόλη (LDL) και ενισχύει την καλή χοληστερόλη (HDL) στο αίμα, με αποτέλεσμα τη μείωση των καρδιακών παθήσεων.
– Μειώνει την αρτηριακή πίεση και βοηθά στην αντιμετώπιση της υπέρτασης γιατί είναι πλούσιο σε πολυφενόλες και αντιοξειδωτικά στοιχεία που βοηθούν τις αρτηρίες να διαστέλλονται, με αποτέλεσμα να μειώνουν την πίεση.
– Συντελεί στην καλή λειτουργία του εγκεφάλου, καθώς και στην καλή υγεία των οστών, ειδικότερα στα μικρά παιδιά, αφού βοηθά στην απορρόφηση του ασβεστίου.
– Βοηθά στη ομαλή διαδικασία της γήρανσης και είναι απαραίτητο για τους ηλικιωμένους ενώ προστατεύει τον ανθρώπινο οργανισμό από την ηλιακή ακτινοβολία εξαιτίας της περιεκτικότητας του σε βιταμίνη Ε.
– Ενισχύει το πεπτικό σύστημα και μειώνει τον κίνδυνο για τη δημιουργία στομαχικού έλκους και γαστρίτιδας. Ακόμη, διαθέτει υπακτικές (καθαρτικές) ιδιότητες και βοηθά στην καλύτερη λειτουργία του εντέρου.
– Αποτελεί πολύτιμο και απαραίτητο συμπλήρωμα για το μητρικό γάλα, καθώς εξαιτίας των οξέων που περιέχει, βοηθά στη σωστή ανάπτυξη των νεογνών.
– Συντελεί στην πρόληψη κατά του καρκίνου του δέρματος, γιατί περιέχει θρεπτικά συστατικά (όπως σκουαλένιο), τα οποία μεταφέρονται και απορροφώνται από το δέρμα.
– Ακόμη, βοηθά στην πρόληψη του καρκίνου του εντέρου του μαστού, του προστάτη και γενικότερα, προστατεύει τα κύτταρα και το DNA από τυχόν αλλοιώσεις που μπορεί να οδηγήσουν σε καρκίνο, εξαιτίας του ολεϊκού οξέος του.
– Τέλος, βοηθά στην καλή λειτουργία του μεταβολισμού (1 κουταλιά της σούπας ελαιόλαδο περιέχει κάτι παραπάνω από 100 θερμίδες ενώ παρέχει περίπου το 50% της ελάχιστης συνιστώμενης ημερήσιας ποσότητας λιπαρών οξέων του οργανισμού).

brodimasfamily.com | Ελαιόλαδο & Υγεία